ANONIEME FUNDA-VERSLAAFDEN

Welkom bij de Anonieme Fundaverslaafden, een relatief nieuwe instelling voor een groeiende groep hulpbehoevenden. Dat u bereid bent dit stappenplan te volgen, kunt u beschouwen als een overwinning: inzien dat u een probleem heeft is immers de eerste stap naar genezing. 

1: erkenning

U heeft heel lang gedacht dat het normaal was. Dat iedereen het deed. Dat u enkel iets fanatieker was dan de rest. Het begon met een paar keer ‘voor de grap’ foto’s bekijken van onbekende interieurs vol eikenhouten vloeren en kookeilanden. Maar inmiddels:

-weet u welke postcode bij welk stadsdeel hoort

-denkt u bij het woord ‘slaapkamer’ onwillekeurig aan het woord ‘courant’

-heeft u niet één maar meerdere keren een complete verdieping ingericht op een 3d plattegrond

-kwetst het uw partner als hij/zij erachter komt dat u opnieuw heimelijk de Funda app op uw telefoon heeft geïnstalleerd 

-bekijkt u nu ook onder werktijd de site, waardoor uw prestaties eronder beginnen te lijden 

-vind u uzelf soms terug terwijl u een vrijstaande hoeve in Noordoost-Groningen aan het bekijken bent en denkt: “Als ik dan een nieuwe keuken plaats, kan ik die schattige keukentegeltjes gelukkig gewoon behouden”, terwijl u – uiteraard – geen nieuw huis nodig hebt noch ook maar enigszins van plan bent te gaan verhuizen.

Waar u zich in het begin nog opgetogen en vrij voelde na een avondje Funda, en meteen zin had om óók twee identieke vazen op de vensterbank te zetten, voelt u zich inmiddels leeg en ellendig, alsof u de hele avond een betaalsite met slechte amateurfoto’s van goedkope twee-onder-één-kapwoningen heeft bezocht.

2: acceptatie

Een groot deel van het afkickproces zit in de acceptatie: aanvaard wie u bent. U bent nou eenmaal iemand die altijd een zwak zal houden voor zoekmachines waarbij de optie ‘openhaard’ aangeklikt kan worden. U zult altijd willen informeren naar de mogelijkheid tot een derde slaapkamer. En u zult tijdens een bezoekje aan vrienden nóóit ‘zomaar even’ een kijkje kunnen nemen op Funda. Dergelijke frivoliteiten zullen in uw geval leiden tot een urenlang doorklikfestijn, waaruit u pas ontwaakt wanneer u ontdekt dat de vrienden bij wie u op bezoek was inmiddels verhuisd zijn.

3: de toekomst

Begin met kleine stappen aan uw afkickproces. Plotselinge onthouding wordt afgeraden: bezoek de site eerst nog twee dagen in de week, dan slechts één dag in het weekend, om daarna af te bouwen naar enkel huizen in een straal van 2 kilometer. Toch moet absolute huisonthouding het einddoel zijn. Ondertussen kan een maquette of een poppenhuis een manier zijn om de aandacht af te leiden. En mocht de verslaving zelfs dan nog doorzetten: om te ontsnappen aan uw vastgeroeste patronen wil een verandering van leefomgeving nog wel eens helpen.